سلامت هوای اراک نیازمند حفظ فضای سبز سه ده

نماینده اراک، کمیجان و خنداب در مجلس شورای اسلامی گفت: حفظ فضای سبز کهنسال و کارآمد منطقه سه ده(کرهرود، سنجان و فیجان) یکی از اقدامات مهمی است که باید برای کاهش آلودگی هوای اراک مورد توجه قرار گیرد.

به گزارش اخبار روزانه استان مرکزی و به نقل از ایسنا، منطقه مرکزی، علی اکبر کریمی در شورای اداری شهرداری اراک گفت: در اهمیت انجام وظایف و تلاشی که در سازمان گسترده شهرداری انجام می شود همین بس که این سازمان جمعیتی بیش از یک سوم جمعیت استان را پوشش می دهد و کار سازمانی که چنین مخاطبان گسترده ای دارد اهمیت بسیاری دارد.

وی افزود: روند شهرنشینی در دنیا و ایران رو به رشد است، براساس آخرین آمار جمعیت شهری در کشور از مرز ۷۷ درصد گذشته و در استان مرکزی نیز روند به همین شکل است.

کریمی گفت: این مهم نشان می دهد که برآیند زندگی به سمت شهرنشینی سوق دارد و براین اساس روز به روز بر گستره جغرافیایی کار شهرداری به عنوان متولی شهرها اضافه می شود و این شرایط اهمیت کار این سازمان را مضاعف می کند.

وی افزود: موضوع تعدد و تنوع وظایف شهرداری شرایط خاصی را بر آن حاکم کرده و با توجه به تنوع وظایف این سازمان مطالبات مردم نیز متنوع و متعدد است و این موضوع هم دلیلی است بر اهمیت این سازمان و هم دلیلی است بر حساسیت انجام وظیفه در این سازمان.

کریمی اظهار کرد: بخشی از این وظایف مانند حمل و نقل عمومی شهرها به گونه ای است که امروز در ساختار اداره امور شهرها تعطیل بردار نیست و در شهرهایی مثل تهران اختلال در ارائه خدمات مترو به بحرانی بزرگ در پایتخت تبدیل می شود که آثار آن گریبانگیر میلیون ها نفر خواهد شد.

وی افزود: از طرفی در سطح کشور تلاش های انجام شده برای سازماندهی مجموعه شهرداری ها متاسفانه تا به حال به سرانجام نرسیده و به طور شفاف می توان گفت که شهرداری ها سازمان های رهایی بوده و در ساختار کلان کشور و بین دولت و ملت معلق هستند و علیرغم اینکه وزارت کشور سازمان شهرداری ها و دهیاری ها را تاسیس کرده و مدعی تولیت آنهاست در واقع این تولیت انجام نمی شود و شهرداری ها رها هستند. علیرغم وظیفه گسترده و انتظارات و مطالبات گوناگون مردم اما در ساختارهای شهرداری به اداره امور شهرداری ها پرداخته نشده و نمونه آن مشکلات اداری و استخدامی شهرداری ها در سطح کشور است. این مشکل هنوز حل نشده هرچند لایحه ای در دستور کار دولت برای رفع مشکل امور اداری و استخدامی شهرداری ها وجود دارد.

کریمی افزود: نظامات حاکم بر شهرداری ها به گونه ای است که ساختار درآمدی پایداری در شهرداری ها وجود ندارد و درآمد آنها به منابعی همچون درآمد حاصل از صدور پروانه و امثال آن گره خورده است و این وابستگی درآمدی باعث شده آنها از وضعیت مالی بسیار متغیری برخوردار بوده و از شرایط روز متاثر باشند برای مثال در سال های گذشته که صنعت ساختمان راکد شد درآمد شهرداری ها هم کاهش یافت. متاسفانه هیچ مکانیزم جبرانی هم برای کاهش درآمدها پیش بینی نشده است.

وی یکی از لایحه های در دستور کار دولت را تامین درآمدهای پایدار برای شهرداری ها عنوان کرد و گفت: در بسیاری کشورها از محل بودجه یا از محل سهمی از مالیات بودجه شهرداری تامین می شود. در ایران نیز از سال ۸۸ با اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده و سهمی که از این محل به شهرداری ها اختصاص یافته یکی از شیرین ترین درآمدها برای شهرداری ها حاصل شده است که البته میزان این درآمد بستگی به شانس شهرداری هاست که در حوزه کارشان چقدر درآمد مالیاتی وجود داشته باشد.

کریمی با بیان اینکه بخشی از درآمد برخی شهرداری ها نیز از محل عوارض آلودگی هواست گفت: در مجموع شهرداری ها در سطح ملی هم وضعیت مطلوبی ندارند. اط رف دیگر با توجه به رشد شهرداری های کلانشهرها دولت به نوعی این سازمان ها را رقیبی برای خود می داند و در سال های اخیر هر اقدامی که باعث تقویت جایگاه سیاسی، اجتماعی و … شهرداری ها شود مهار می شود و این برخورد سکته در کار شهرداری ها ایجاد کرده است.

وی اظهار کرد: امروزه بودجه برخی شهرداری ها به راحتی به بودجه کلان استان ها و دولت تنه می زند. حتی در برخی مراکز استان ها بودجه شهرداری ها از کل اعتبارات عمرانی استان بیشتر است و این نشانگر این نکته است که مدیریت چنین شهرداری قدرت مانوری به مراتب بیشتر از دولت در اداره جامعه حتی در مسایل اقتصادی دارد و همین امر باعث ایجاد شرایط رقابتی بین دولت و شهرداری ها می شود و مشکلاتی را برای شهرداری های ایجاد می کند.

کریمی در ادامه تشکیل شوراها را تحولی در مسیر حرکت شهرداری ها دانست و افزود: شوراها آثار مثبتی بای شهرداری ها به همراه داشته و باعث استقلال شهرداری ها از دولت شدند و از طرفی به نوعی مشکلاتی نیز با تشکیل آنها ایجاد شد که از آنجمله عدم نظارت مراجعی بود که برای مثال در سطح وزارت کشور وجود داشتند. همچنین مشکلاتی همچون فرایند انتخاب اعضای شورا باعث شد شهرداری ها دچار مشکلات مضاعفی شوند.

وی اظهار کرد: اصلاحیه قانون شوراها و تلاش مجلس برای بازنگری مجدد در قانون شوراها در حوزه انتخابات و وظایف شوراها و نوع رابطه آنها با شهرداری ها همه در راستای کاستن آثار منفی عملکرد شوراهاست.

کریمی همچنین به عضویت دو نماینده اراکٰ کمیجان و خنداب در فراکسیون توسعه و عمرانی شهری اشاره کرد و افزود: مسایلی که در حوزه شهرداری ها و شوراها و در مجموع توسعه عمران شهری است مورد توجه اعضای این فراکسیون قرار دارد.

وی در خصوص شهرداری اراک
نیز گفت: یکی از معضلات امروز اراک آلودگی هواست و شهرداری به عنوان سازمانی که با زندگی مردم درگیر است وظیفه جدی در این حوزه دارد . بخشی از اقداماتی که برای مشارکت در کاهش آلودگی هوا و کاهش آلودگی زیست محیطی توسط شهرداری ها انجام می شود در طرح جامع کاهش آلودگی اراک برای شهرداری پیش بینی شده که ساماندهی ترافیک شهری، توسعه وسایل نقلیه عمومی، توسعه فضای سبز و … از آن جمله است .

کریمی با بیان اینکه شهرداری در این حوزه باید تلاش بیشتری بکند چراکه کاهش اثرات سوء آلودگی از مطالبات مردم است، افزود: یکی از زمینه هایی که شهرداری اراک می تواند وارد شود حفظ فضای سبز منطقه سه ده (کرهرود، سنجان و فیجان) است به عنوان فضای سبز موجود است که متاسفانه در حال نابودی است و ما به جای اینکه فرایند ایجاد فضای سبز که بسیار هزینه بر و زمانبر است را دوباره تکرار کنیم بهتر است نسبت به حفظ درختان کهنسال این مناطق اقدام شود . متاسفانه بخش وسیعی از این باغات خشک شده اند و هر روز کامیون های چوب از این منطقه خارج می شوند. جبران خسارت در این منطقه امکانپذیر نخواهد بود.

وی گفت: شهرداری اراک شهرداری یک کلانشهر است و اولین نکته ای که در خصوص کلانشهر در مقایسه با یک شهرداری عادی باید مورد توجه قرار دهد رویکرد کلان نگر است که باید در شهرداری حاکم باشد.

کریمی اظهار کرد: امروز اداره امور مردم توسط شهرداری اراک در واقع به محدوده میان مهاجران تا شهر جدید امیرکبیر پیوند خورده و نمی توان آنرا نادیده گرفت. هزاران نفر از نیروهای صنایع نفتی در اراک زندگی می کنند و تردد بافت گسترده صنایع جاده تهران نیز بر اراک اثر می گذاردٰ از سویی ساکن شدن مردم در شهر جدید امیرکبیر نیز بر اراک اثرگذار است.

وی با بیان اینکه شهرداری اراک باید نگاه خود را به این پهنه وسیع معطوف کند افزود: اتفاقاتی که در حریم اراک در جاده تهران می افتد قطعا در آینده گریبان اراک را خواهد گرفت و غفلت از آنها جایز نیست و از امروز باید برای آنها برنامه ریزی داشته باشیم تا در آینده به مشکل برنخوریم.

کریمی همچنین اولویت بندی نیازها در پهنه شهر را در حوزه وظایف متنوع شهرداری امری بسیار سختی دانست و گفت: اینکه اهداف و اولویت ها را چگونه ببینیم کار بسیار سختی است و اداره امور چنین کلانشهری جز با نگاه برنامه محوری امکانپذیر نیست.

وی افزود: باری به هر جهت رفتار کردن تبعات بدی برای شهر و شهروندان و مدیریت شهری برجای می گذارد. براین اساس شهرداری باید از مغز افزار بسیار قوی برخوردار باشد و در این راستا بخش برنامه ریزی شهرداری باید از امکان فکری مشورتی کافی بهره مند باشد.

ممکن است بپسندید...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.