تداوم کاهش بارندگی در استان مرکزی نگران کننده است

به گزارش مرکزی دیلی ، «مرتضی ذوالفقاری» روز شنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: در فصل زراعی جاری (از مهر ماه تاکنون) ۹۸ و دو دهم میلی متر در استان مرکزی بارندگی داشتیم که این میزان در مدت مشابه سال قبل ۱۳۹ میلی متر بوده است.

وی بیان کرد: میزان بارندگی این استان نسبت به بلند مدت (۲۵ سال) نیز کاهش حدود ۲۰ درصدی را نشان می دهد.

مدیرکل هواشناسی استان مرکزی ادامه داد: نسبت به بلند مدت باید ۴۰ درصد باران در این استان می باریده که ۳۳ درصد بارش ثبت شده است.

ذوالفقاری عنوان کرد: شهر اراک نیز از ابتدای سال زراعی امسال تاکنون ۹۴ و ۹ دهم میلی متر بارندگی داشته که این میزان در مدت مشابه سال قبل ۱۴۴ و چهار دهم میلی متر و در بلند مدت ۱۳۱ و سه دهم میلی متر بوده است.

وی گفت: میزان بارندگی شهر اراک نسبت به کوتاه مدت حدود ۳۵ درصد و نسبت به بلند مدت حدود ۲۸ درصد کاهش دارد.

مدیرکل هواشناسی استان مرکزی افزود: استان مرکزی به لحاظ دما نسبت به بلند مدت در مهرماه امسال وضعیت عادی داشته، در آبان ماه دو درجه سردتر بوده، در آذر ماه یک درجه و در دی ماه سه درجه گرمتر شده که این بیانگر وضعیت مطلوبی نیست.

ذوالفقاری عنوان کرد: رطوبت امسال این استان نسبت به بلند مدت در سال گذشته سه درصد کاهش داشته است و پیش بینی می شود تا پایان بهمن و اسفند ماه سال جاری و فروردین ماه سال ۹۴ نیز ۱۰ تا ۲۰ درصد کاهش بارندگی داشته باشیم.

مدیرکل هواشناسی استان مرکزی اضافه کرد: از نظر دمایی نیز این استان نیم تا یک و نیم درجه نسبت به بلند مدت گرمتر شده که این وضعیت بیانگر تشدید خشکسالی است.

ذوالفقاری اظهار کرد: هم اکنون چهار شهر خمین، خنداب، فرمهین و آشتیان از وضعیت طبیعی برخودار است، چهار شهر ساوه، غرق آباد، دلیجان و محلات دچار خشکسالی شدید است و سایر شهرها وضعیت خشکسالی متوسط دارند.

وی گفت: در کشور نیز به غیر از استان های مازندران، کردستان، گیلان، اردبیل، آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی سایر استان ها دارای وضعیت های خشکسالی ملایم، متوسط و شدید هستند و استان مرکزی بر این اساس در مسیر خشکسالی متوسط در حرکت است.

مدیرکل هواشناسی استان مرکزی، تغییر در گردش عمومی جو، تغییرات سالانه و فصلی بارش (پراکنش باراش)، تغییرات شدید، مدت و مقدار بارش، نوع بارش، افزایش تبخیر، افزایش سرعت باد، کاهش رطوبت هوا، کاهش ابرناکی، نوسانات دمایی که به طور عمده با افزایش دما بروز می کند، استفاده بی رویه از منابع آبی و ذخایر با پتانسیل کم، تغییر کاربری اراضی بدون در نظر گرفتن محدودیتها و مشکلات، برهم زدن توان اکولوژیکی محیط و گرمایش کره زمین به علت اثرات گلخانه ای را از مهمترین عوامل موثر در شکل گیری خشکسالی عنوان کرد.

ذوالفقاری گفت: از نظر هواشناسی اگر در دو سال پی در پی بارندگی یک منطقه کمتر از ۶۰ درصد طبیعی و در پوشش با وسعت بیش از ۵۰ درصد منطقه رخ دهد در آن منطقه خشکسالی بوقوع پیوسته است.

وی بیان کرد: در مجموع چشم انداز روشنی دیده نمی شود اما بر اساس پدیده های دور پیوندی اگر تغییراتی رخ دهد، امکان نفوذ یک سامانه می تواند وضعیت بارندگی ها را تغییر دهد که احتمال این مهم نیز ۱۰ تا ۲۰ درصد پیش بینی می شود.

کاهش میزان بارندگی باعث کاهش میزان روان آب ها، تخلیه آب زمین و خشک شدن منابع آبی فصلی می شود و این مهم افت سطح آب منابع زیرزمینی و تغییر کیفیت آب، بروز پدیده شوری آب و نشست در زمین را در پی دارد.

ممکن است بپسندید...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.